GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19) – helpfulltips

GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19)
GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19)

[QUIZ] TRUE OR FALSE? FACT-CHECKING COVID-19 MYTHS – GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19) – helpfulltips.com / COVID-19 positive cases in India crosses 29000 and deaths more than 900. A novel (new) coronavirus was first detected in Wuhan city, Hubei Province, China. What is coronavirus (COVID-19)? Let us solve a quiz based on coronavirus.

GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19)
GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19)

Covid-19 GK Questions and Answers ;-

1. One infected person infects about 2.5 other people.

Correct Answer: True Explanation: The current estimate is that one infected person infects about 2.5 others; they in turn infect 2.5 others each. So very quickly, that one person results in 10 cases in the community – and that continues. Estimates suggest that if 100 people become infected, five will need to be hospitalized.

2. How does Coronavirus transmit?
A. When a person sneezes or cough, droplets spread in the air or fall on the ground and nearby surfaces.
B. If another person is nearby and inhales the droplets or touches these surfaces and further touches his face, eyes or mouth, he or she can get an infection.
C. If the distance is less than 1 meter from the infected person.
D. All the above are correct.
Ans. D
Explanation: Coronavirus (COVID-19) transmits through the above-mentioned options.

3. Once infected with the coronavirus, it can take 2 to 14 days to show symptoms.

Correct Answer: True Explanation: After exposure to the virus, symptoms have shown up as soon as two days to as long as 14 days later. The average incubation period is five days. The “incubation period” refers to the time between catching the virus and beginning to have symptoms of the illness.

4. What happens to a person suffering from COVID-19?
A. Around 80% of the people will require no treatment as such and will recover on their own.
B. Around <20% or a small proportion may need hospitalisation.
C. A very small proportion basically suffering from chronic illness may need admission in an Intensive Care Unit (ICU).
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: A person who develops COVID-19: Majority of the people (80%) does not require treatment and will recover on their own, small proportion (<20%) may need hospitalisation and a very small proportion who are underlying chronic illness may need to admit in an ICU.

GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19)

5. In which age group the COVID-19 spreads?
A. COVID-19 occur in all age groups.
B. Coronavirus infection is mild in children.
C. Older person and persons with pre-existing medical conditions are at high risk to develop serious illness.
D. All the above are correct,
Ans. D
Explanation: COVID-19 occur in all the age groups. But according to AIMS the infection of coronavirus is mild in children. Persons are at risk who are old and a person suffering from some medical conditions like high blood pressure, cancer, lung disease, diabetes, heart disease. 

6. A loss of smell or taste is a symptom of COVID-19.

Correct Answer: True Explanation: A loss of smell or taste may be a symptom of COVID-19; however, research is still ongoing and the predominant symptoms remain fever, cough and shortness of breath.

7. What is Coronavirus?
A. It is a large family of viruses.
B. It belongs to the family of Nidovirus.
C. Both A and B are correct
D. Only A is correct.
Ans. C
Explanation: Coronaviruses are a large family of viruses and belong to the Nidovirus family or Nidovirales order, which includes Coronaviridae, Arteriviridae, and Roniviridae families.

8. World Health Organisation on 11 February, 2020 announced an official name for the disease that is causing the 2019 novel coronavirus outbreak? What is the new name of the disease?
A. COVID-19
B. COVn-19
C. COnV-20
D. COnVID-19
Ans. A
Explanation: WHO named the disease that is caused by the novel coronavirus as COVID-19.

9. If you can hold your breath for 10 seconds, you don’t have COVID-19.

Correct Answer: False Explanation: Most young patients with coronavirus will be able to hold their breath for much longer than 10 seconds. Many elderly people without the virus can’t hold their breath for 10 seconds. Keep in mind there have also been some asymptomatic cases, meaning people who have COVID-19 but don’t show any symptoms.

10. The first case of novel coronavirus was identified in …..
A. Beijing
B. Shanghai
C. Wuhan, Hubei 
D. Tianjin
Ans. C
Explanation: The first case of novel coronavirus was identified in Wuhan, Hubei Province, China.

11. Which of the following diseases are related to coronavirus?
A. MERS
B. SARS
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Coronavirus may cause illness from the common cold to more other serious diseases like Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

12.  Mild Symptoms of Novel coronavirus are:
A. Fever
B. Cough
C. Shortness of breath
D. All the above
Ans. D
Explanation: People infected with novel coronavirus or 2019-nCoV reported with mild symptoms namely fever, cough and shortness of breath. Whereas other common symptoms may include runny nose, headache, sore throat, a general feeling of unwell, etc.

13. During a shelter-in-place order, my kids can be with other kids in small groups.

Correct Answer: False Explanation: Follow the guidelines of your local or state authorities. If your area has a stay-at-home or shelter-in-place order in effect, you should only leave home for reasons necessary to your health, safety or welfare.

14. From where coronavirus got its name?
A. Due to their crown-like projections.
B. Due to their leaf-like projections.
C. Due to their surface structure of bricks.
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Due to their crown-like projections on the surfaces coronaviruses got their name. The virus resembles a crown when viewed under an electron microscope. “Corona” in Latin means “halo” or “crown”.

15. What are the precautions that need to be taken to protect from the coronavirus?
A. Cover your nose and mouth when sneezing.
B. Add more garlic into your diet.
C. Visit your doctor for antibiotics treatment
D. Wash your hands after every hour.
Ans. A
Explanation: According to WHO, a person can take precautions by covering the nose and mouth while sneezing via tissue or an elbow. Then, immediately throw the tissue into a closed dustbin.

16. Name the vaccine that is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer for COVID-19?
A. BNT162
B. PICOVACC
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. A
Explanation: BNT162 is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer. It is a group of four potential vaccines based on the messenger RNA or mRNA, concept. On the other hand, PICOVACC is an inactivated vaccine developed by the private biopharma company Sinovac. These vaccines are in clinical trial phases.

17. Name a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition?
A. Plasma Therapy
B. Solidarity
C. Remdesivir
D. Hydroxychloroquine
Ans. A
Explanation: Plasma Therapy or Convalescent Plasma Therapy is a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition.

18. Hand sanitizer doesn’t kill coronavirus because it’s antibacterial, not antiviral.

Correct Answer: False Explanation: Hand sanitizer (with at least 60% alcohol content, per the CDC) does kill the coronavirus. The alcohol disrupts RNA molecules in the virus, preventing it from making copies of itself. You can make your own hand sanitizer at home.

GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19) WWW.helpfulltips.com

COVID is spreading globally but important is to take necessary measures. Coronavirus disease is named by the World Health Organisation on 11 February, 2020 as “COVID-19”.  World Health Organisation (WHO) declared a global emergency on 30 January, 2020. An investigation is going on to determine more about this outbreak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*